Ποιος ήταν ο Φιλίνος

Ολυμπιονίκης Φιλίνος ο Κώος,  γιος του Ηγέπολη
Η ιστορία διέσωσε αρκετά ονόματα και πληροφορίες για τους Κώους Ολυμπιονίκες που τίμησαν το νησί της Κω στα στάδια της αρχαίας Ελλάδας. Όμως ο Ολυμπιονίκης που κατέπληξε τους πάντες ήταν ο Φιλίνος ο Κώος, γιος του Ηγέπολη, που στο αγώνισμα του σταδίου(192 μέτρα) και του διαύλου (δύο στάδια) την εποχή εκείνη ήταν ασυναγώνιστος.
Την πρώτη του νίκη κατέκτησε στην  128η Ολυμπιάδα το 268 π.Χ. σε ηλικία περίπου 14 ετών στον δρόμο του σταδίου. Έκτοτε για δέκα χρόνια και πλέον το λαμπρό αυτό αστέρι μεσουρανεί στα στάδια της αρχαίας Ελλάδας και όπου αγωνίζεται δοξάζει το νησί της Κω. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς (268 π.Χ.), κερδίζει στον Ισθμό στο ίδιο αγώνισμα. Στην 129η Ολυμπιάδα το 264 π.Χ. νικά πάλι και στεφανώνεται Ολυμπιονίκης στο στάδιο και στο δίαυλο. Στην 130η Ολυμπιάδα το 260 π.Χ. ήταν πάλι νικητής και Ολυμπιονίκης στο στάδιο και στο δίαυλο.

Στα Ίσθμια αγωνίζεται και στεφανώνεται νικητής συνολικά 11 φορές. Στεφανώνεται 4 φορές νικητής στα Πύθια με την δάφνη του διαυλοδρόμου στους ιερούς αγώνες προς τιμή του Απόλλωνα. Άλλες 4 φορές Νικητής στα Νέμεα στο αγώνισμα του σταδίου.

«Φιλίνον δε οι Κώοι δόξης ένεκα ανέθεσαν εν μέν γε Ολυμπία δρόμου γεγόνασιν αυτω νίκαι πέντε, τέσσερις δε Πυθοι και ίσαι Νεμείων, εν δε Ισθμω μια επί ταις δέκα».
Παυσανία, VI, 17
Συνολικά κατέκτησε:
24 νίκες: 5 στην Ολυμπία, 4 στα Πύθια, 4 στα Νέμεα, 11 στα Ίσθμια, γι΄ αυτό τιμήθηκε  εκείνη την εποχή από τους συμπολίτες του Κώους με ανδριάντα.

Είναι ο μεγαλύτερος  Κώος δρομέας όλων των εποχών. 

Το ακόλουθο δοκίμιο αναφέρεται στα λόγια του δασκάλου προς τον Ολυμπιονίκη Φιλίνο.

Δάσκαλος: Το σώμα Φιλίνε, το καλλιεργούν με την Γυμναστική, την ψυχή με την μουσική, το πνεύμα με την γνώση. Μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί το κάλλος. Μέσα στο κάλλος μπορείς να κλείσεις σφιχτά την ιδέα του ανθρώπου. Άνθρωπος δεν είναι μόνο αυτός που έχει δυνατό σώμα, αλλά αυτός που έχει μαζί και όμορφη ψυχή και πνεύμα. Το κάλλος λοιπόν, είναι η έκφραση αυτής της πληρότητας και αυτή η τελειότητα είναι η αρετή.

Εδώ ο δάσκαλος αποδοκιμάζει τον Φιλίνο. Αυτό συμβαίνει γιατί τα λόγια του δασκάλου κάνουν τον Φιλίνο αλλά και εμάς τους ίδιους να αναρωτηθούμε και να καταλάβουμε την πραγματική έννοια του να είναι καλός αθλητής και το πώς να πετύχει την τελειότητα. (κάλλος)